Příběhy našich sousedů

Vybraní žáci naší školy se v tomto pololetí zúčastnili projektu Příběhu našich sousedů, který již desátým rokem pořádá agentura Post Bellum.
Základním posláním projektu je, aby si žáci sami osahali historii přímo v terénu zpovídáním pamětníků a zkoumáním jejich osudů. Nám se podařilo zkontaktovat s panem Karlem Žižkou, který byl perzekuovaný v době normalizace. Jeho pohnutý osud odstartoval srpen 68, pokračovalo to účastí na pohřbu Jana Palacha, ale hlavní bod zlomu přišel ve chvíli, když z dovolené ve Francii přivezl zakázané knížky. Když se na to náhodou přišlo, tak si pro něj došla STB, učinili z něj a jeho kamarádů exemplární případy tohoto města a všichni po soudu, na který museli povinně studenti mnoha novojičínských škol, skončili ve vazbě. Rodiče museli skončit v zaměstnáních a jít pracovat na mnohem horší pozice, sestra nesměla už dále studovat a on mohl vykonávat pouze dělnickou profesi. Do převratu nesměl mimo republiku a byl stále pod dozorem orgánů komunistického režimu.
Naši žáci Matouš Hanák, David Maurey, Matouš Přáda a Tadeáš Svojanovský s panem Žižkou natočili skoro hodinový záznam. Tento jsme následně jeli do ostravského studia rádia Čas sestříhat na povinnou délku.
15. 5. se na radnici města Nový Jičín konala slavnostní prezentace, které se účastnili zástupci Post Bellum, města Nový Jičín a samozřejmě všichni žáci čtyři novojičínských škol, které se tentokrát projektu účastnily.
Jsme velmi rádi za spolupráci s panem Žižkou, oceňujeme jeho ochotu svůj osud sdílet a ještě jednou mu tímto děkujeme. V projektu se žáci naučili, že každý jedinec je součástí velkého kola dějin a má v něm své pevné místo. Dnes žijeme v poklidné době, které bychom si měli opravdu vážit, jak řekl v závěru rozhovoru i pan Žižka. A tento vzkaz jasně zazněl i v závěru naší prezentace na radnici.
,



Vyhledávání

Kalendář akcí

Žádné nadcházející události

Projekty školy:

Digitalizujeme školu

Vybudování odborných učeben na ZŠ Galaxie

ZŠ Galaxie NJ JAK Šablony I

Poskytnutí individuální účelové dotace z rozpočtu města Nový Jičín na úhradu režijních nákladů na stravu žáků a dopravu stravy.