Beskydské pastorále

Na začátku školního roku jsme se s galaktickými osmáky vydali na adaptační pobyt do Beskyd. Důvodem byla změna třídní učitelky a také změny v kolektivu – 3 žáci odešli na víceleté gymnázium. Ve čtvrtek ráno jsme vyrazili vlakem do Návsí u Jablunkova a pokračovali autobusem na místo startu (na zastávku Horní Lomná Přelač). Zde proběhlo výrazné posilnění, po němž jsme vyrazili směr Muřinkový vrch. Počasí přálo, takže jsme se mohli po dosažení kóty 940 m n.m. dlouho vyhřívat na sluníčku. Pokračovali jsme po hřebeni doprovázeni červenou turistickou značkou na nejvyšší bod našeho putování – Velký Polom. Název kopce odpovídal slovníkovému vysvětlení slova “polom” (= kalamita, porost poškozený polámáním zpravidla vlivem větru). Byli jsme nuceni podlézat, přelézat, přeskakovat, obcházet či jinak překonávat spadlé stromy, což nám ale radost z pobytu venku nemohlo pokazit. Výhledy na Malou Fatru byly úchvatné, na dálku jsme mávali deváťákům, kteří se na ní zrovna pohybovali.
Nocleh jsme měli zajištěn ve srubu u Kamenné chaty, kde jsme večeřeli a snídali. Po zabydlení a krátkém odpočinku jsme vyrazili na průzkum okolí, využili přilehlého hřiště, zašli se občerstvit do chaty…poté nás čekala velká týmová bojovka. Bylo zapotřebí odhalit 40 uprchlých zločinců pohybujících se v okolí chaty ;-). Po této náročné akci byl již nejvyšší čas na večeři. Z rozhledny Tetřev jsme netrpělivě vyhlíželi západ slunce, který byl vskutku hezký. Po té další aktivity na stmelení, poznání se, pobavení….vše bylo zakončeno táborákem a opékáním buřtů.
A tak jak zapadlo, tak i vyšlo…budíček byl brzký, byli jsme za něj odměněni parádními výhledy. V 6 hodin 14 minut jsme zahlédli první paprsky a v 6 hodin 20 minut byla k vidění celá žhavá koule. Vrátili jsme se do pelechů, abychom po dvou hodinách posnídali, sbalili saky paky a vydali se po hřebeni dál. Přes Severku a Skalku jsme sestoupili do Mostů u Jablunkova a protože jsme byli nabiti zážitky, postupovali jsme rychleji, než bylo v plánu. Stihli jsme tedy dřívější spoj a mohli oblažit rodiče naší dřívější přítomností.

Dle bezprostředních reakcí a následných zpětných vazeb považujeme toto beskydské pastorále za vydařené!




Vyhledávání

Kalendář akcí

14.05.2024
Miniházená, 4.-5. třída
14.05.2024
Setkání s rodiči
15.05.2024
McDonald´s cup, krajské finále
19.05.2024
Koruna Galaxie
19.05.2024
Zájezd do Anglie (19.-25. 5.)
26.05.2024
Cirkus Happy kids (26.-31. 5.)
31.05.2024
Pohár starosty
03.06.2024
Školní výlet 2., 3. A (Dětský filmový festival Zlín)
04.06.2024
Focení tříd
13.06.2024
Výlet Praha - 4.A a 5.A

Projekty školy:

Digitalizujeme školu

Vybudování odborných učeben na ZŠ Galaxie

ZŠ Galaxie NJ JAK Šablony I

Poskytnutí individuální účelové dotace z rozpočtu města Nový Jičín na úhradu režijních nákladů na stravu žáků a dopravu stravy.