Exkurze do Osvětimi

Asi není třeba nikomu říkat, co znamená Osvětim. Pevně věříme, že kterýkoliv Evropan toto místo zná, i když zde nebyl. S 9. A jsme se včera do Osvětimi vypravili a nahlédli na místa, kde bylo plánovaně podle přesných úředních regulí zabito 1.5 milionu lidí.

Člověka až děsí ta představa strojového odosobněného zacházení s lidmi jako s předměty. “Ty napravo…(dočasně tě budeme používat). Ty běž rovně, tam půjdeš do sprchy na dezinfekci, abychom tě mohli převézt na lepší místo.”  Zpočátku mnozí nevěděli, co oním lepším místem je. Maďarští Židé si dokonce lístky na vlak kupovali a opravdu věřili tomu, že se prostě jenom stěhují. Podmínky, ve kterých v táboře Březinka 100.000 lidí žilo, byly nelidské, příděl potravy nebyl určený k přežití, hygiena neexistovala, ale to nejhorší bylo “na konci cesty”. Tam, kde končily koleje, byla zpočátku jedna plynová komora s krematoriem. Později kvůli urychlení vyhlazování nechali nacisté postavit i komoru druhou. Lidé byli v později fázi války a v pokročilém stadiu vyhlazování posílání z vlaku rovnou do těchto komor. 1000 osob najednou. Jejich popel byl používán jako hnojivo na okolních pozemcích a polích. Ještě v současnosti je možné v lokalitě nalézt úlomky lidských kostí.

Osvětim je mementem lidské zrůdnosti a doufejme, že se nikdy nic podobného nebude opakovat. Tisíce návštěvníků z celého světa, kteří toto místo viděli, jistě odjíždí se stejným pocitem, jaký jsme zažili včera s žáky my. Tento medailonek bychom rádi zakončili poselstvím napsaným pod symbolickou urnou s popelem: “Kdo nezná svoji historii, je nucen ji opakovat.” Věřme, že se všichni poučí.



Vyhledávání

Kalendář akcí

Žádné nadcházející události

Projekty školy:

Digitalizujeme školu

Vybudování odborných učeben na ZŠ Galaxie

ZŠ Galaxie NJ JAK Šablony I

Poskytnutí individuální účelové dotace z rozpočtu města Nový Jičín na úhradu režijních nákladů na stravu žáků a dopravu stravy.