FOOD FEST

V Galaxii bylo v poslední květnový den rušno jako v úlu, jenom namísto medu vznikaly ve všech třídách rozličné sladké i slané dobroty mnoha barev a chutí. Že každé jídlo může mít zdravou i nezdravou variantu se naši žáci mohli na vlastní oči i chuťové pohárky přesvědčit během prvního ročníku akce s názvem FOOD FEST.

Každá učebna se proměnila v pracoviště plné malých i velkých kuchařek a kuchařů a pod jejich rukama za podpory šikovných maminek a babiček vznikly nádherné a hlavně chutné dobroty plné vitamínů a cenných výživných látek. A protože jsme chtěli dětem ukázat, že i klasická “obyčejná” jídla mohou mít svoji zdravou variantu, tak na dopoledním menu byla třeba pizza, jednohubky, džusy, kokosové kuličky, závitky, palačinky a nebo jahody s krémem. Říkáte si, jak mohla být třeba zrovna pizza zdravá? Recept byl velmi jednoduchý – stačilo namísto klasické bílé mouky použít mouku kamutovou a těsto hned získalo nový rozměr a výživová hodnota pizzy tím byla vystřelena až do nebes. Stejné to bylo se závitky, které nebyly plněné klasicky masem, obalené těstem a osmažené na 100x přepáleném oleji, ale šlo o rychlé a lehké zeleninové závitky zabalené do rýžového papíru. Jahody si pak děti dávaly s kešu krémem a zapíjely je luxusním mandlovým mlékem a jako dezert zobly kokosovou kuličku z datlové pasty, skořice a kokosu. A tak bychom mohli pokračovat a líčit jednu dobrotu za druhou. Protože, jak se říká, jídlo jíme i očima, každá třída absolvovala krátký kurz stolování, při kterém si žáci vyzkoušeli možnosti úpravy a prostření tabule a samozřejmě i správného stolování, tedy aby nejedli lžící jako bagrem, ale použili oba příbory a k tomu i dezertní vidličku.
Po rušném dopoledním programu a krátké přípravné pauze následovala zahradní slavnost, které se k našemu velkému potěšení zúčastnily stovky dětí, rodičů, prarodičů a přátel školy. Kromě nabídky dobrot vyrobených žáky bylo možné ochutnat i produkty desítky regionálních prodejců či výrobců kvalitních potravin, kteří přijali pozvání. Náplní odpoledne kromě příjemného popovídáni si byla i žákovská vystoupení a program Skautů, kteří s dětmi pekli hady, dělali poznávačku rostlin a nebo třeba pořádali lyžařské klání (ano, i na konci května je možné nazout lyže ). Počasí nám přálo a jenom podtrhlo báječnou atmosféru.

Food fest se rozhodně vydařil a hrdě můžeme říci, že překonal naše očekávání. Zahrada byla celé odpoledne plná lidí, kteří se bavili a rozdávali úsměvy, a to bylo úplně největší odměnou. My jsme si to báječně užili a doufáme, že všichni návštěvníci na to mají stejný názor.








Kalendář akcí

22.04.2024
Individuální konzultace 22.-26. 4.
24.04.2024
Hasík - prevence v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva, 2. a 6. A
14.05.2024
Setkání s rodiči
19.05.2024
Koruna Galaxie
19.05.2024
Zájezd do Anglie (19.-25. 5.)
03.06.2024
Školní výlet 2., 3. A (Dětský filmový festival Zlín)
13.06.2024
Obhajoby Závěrečných prací
15.06.2024
Koruna Galaxie

Projekty školy:

Digitalizujeme školu

ZŠ Galaxie Šablony III

Vybudování odborných učeben na ZŠ Galaxie

ZŠ Galaxie NJ JAK Šablony I

Škola o přírodě v přírodě

Tento projekt je spolufinancován
Státním fondem životního prostředí ČR
na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.
Poskytnutí individuální účelové dotace z rozpočtu města Nový Jičín na úhradu režijních nákladů na stravu žáků a dopravu stravy.
Přírodní zahrada jako badatelská dílna.

Vyhledávání